Nivoksen asentaja asentamassa ilmalämpöpumppua

Energiaratkaisuasentajien matkassa

Tässä juttusarjassa tutustun Nivoksen eri toimialoihin ja palveluihin. Tänään seuraan, millainen työpäivä energiaratkaisuasentajilla on ilmalämpöpumpun asennuksen parissa.  Aiemmin olen tutustunut verkostoasentajan työpäivään24/7-toimivaan päivystykseen sekä vesihuollon laitoksiin.

Ilmalämpöpumpulla helpotusta uuteen kotiin

Aamu alkaa harmaana ja sääennustus näyttää sadetta koko päivälle. Käväisen nopeasti toimistolla, jonka jälkeen lähden ajamaan kohti päivän kohdetta. Tällä kertaa olen menossa seuraamaan energiaratkaisuasentajiemme ilmalämpöpumpun asennuskeikkaa Sipooseen. Ajomatka sujuu rattoisasti radiota kuunnellen, ja sääkin on vielä toistaiseksi poutainen.

Perille päästyäni, menen ensin tutustumaan kohteen omistajaan. Juttelemme niitä näitä, ja hän kertoo muuttaneensa kohteeseen vasta vähän aikaa sitten. Hän toteaa, että muuton yhteydessä on hyvä laittaa kaikki valmiiksi, niin ei tarvitse sitten myöhemmin alkaa yksitellen hoitamaan rästiin jääneitä asioita. Siksi hän on myös tilannut Nivokselta kolme ilmalämpöpumppua, joista kaksi menee autotallirakennukseen ja yksi tulee asuinrakennukseen. Juttutuokiomme loputtua suuntaan autotalliin tapaamaan asentajiamme Antonia ja Rikua.

Energiaratkaisuasentajan työnkuva

Energiaratkaisuasentajan pääsääntöisiä työtehtäviä ovat ilmalämpöpumppujen ja aurinkopaneeleiden asentaminen, sekä näiden huoltotyöt. Töitä tehdään yleensä parin kanssa, mutta esimerkiksi sairastapauksessa ilmalämpöpumpun asentaminen onnistuu yksinkin. Miehet totesivat työn teon olevan ainakin hauskempaa parin kanssa, minkä uskon täysin, mutta onhan se varmasti myös mielekkäämpää ja helpompaa, kun joku on auttamassa.

Asentajien päivä oli alkanut sillä, että he olivat hakeneet asennettavat laitteet toimistolta työautoonsa, ja suunnanneet kohti tämänkertaista työkohdettaan. Sen jälkeen he kävivät omistajan kanssa läpi, mihin pumput tarkalleen asennetaan ja millä aikataululla. Ennen kohteen näkemistä on nimittäin vaikea arvioida kauanko yhden pumpun asentaminen kestää, sillä se riippuu esimerkiksi seinän materiaalista ja pumpun sijoituskohdasta. Tämä päivä varattiin autotallin asennuksiin ja huomenna on vuorossa asuinrakennus.

Nivoksen asentaja asentamassa ilmalämpöpumppua

Katselen autotallissa tapahtuvaa asennusta, joka Antonin ja Rikun toimesta hoituu todella sulavasti. Toki heillä kummallakin on useamman vuoden kokemus näistä hommista, joka varmasti selittää nopeaa toimintaa. On myös ilo huomata, kuinka hyvin he toimivat yhteen! Työt sujuvat ammattitaitoisesti, vaikka he keskustelevat menneestä viikonlopusta ja vitsailevat milloin mistäkin.

Ilmalämpöpumpun asentaminen

Itse asennus menee kutakuinkin niin, että ensin kiinnitetään taustalevy kiinni seinään ja jonka jälkeen seinään tehdään läpivientireikä. Sitten sisäyksikkö kiinnitetään paikoilleen, niin että siitä lähtevät putket ja johto menevät tehdystä reiästä läpi. Minä seurasin autotallin sisällä, kun Anton asensi sisäyksikköä, ja Riku valmisteli itsekseen seinän toisella puolella ulkoyksikköä. Kun sisäyksikkö oli paikoillaan, asennettiin ulko- ja sisäyksikön välille kylmäaineputket sekä sähkökaapeli. Kun nämä oli kytketty, aloitettiin järjestelmän tyhjiöinti. Tässä vaiheessa seison ulkona seuraamassa asennuksen etenemistä, mutta sade alkoi yltymään sellaiseksi, että kiitin poikia mukaan ottamisesta ja lähdin autolla takaisin kohti toimistoa.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asennus

Ennen lähtöäni olin kuitenkin ymmärtänyt, että tyhjiöinnin jälkeen järjestelmän tiiveys tarkastetaan, ja kylmäaineputket todetaan pitäviksi. Tämän jälkeen voidaan laitteeseen kytkeä sähköt, jonka jälkeen vielä tarkastetaan mm. paineiden olevan kunnossa. Tiivistettynä siis sanoisin, että ammattilaiset toimesta homma näyttää helpolta ja vaivattomalta, vaikka se ei sitä ole.

Opettavainen matka kirjoituksen polulla

Vaikka olisikin mielenkiintoista seurata asentajien työtä pidempään, ei rankkasade ja oma aikatauluni anna periksi. Kesätyöni loppuu muutaman päivän päästä, ja vielä on tärkeitä tehtäviä tekemättä, esimerkiksi tämän jutun kirjoittaminen. Kuten arvella saattaa, on tämä kirjoitus juttusarjani viimeinen osa. Olen saanut Nivoksen kesätyöntekijänä paljon mahdollisuuksia, opetusta ja uusia kokemuksia, ja tämä juttu sarja on tarjonnut minulle niistä jokaista. Kiitos siis Nivokselle minun työllistämisestäni, ja kaikille teille, jotka olette lukeneet minun kirjoituksiani!

Kirjoittaja

Henriikka Brusila, viestinnän opiskelija ja kesätöissä Nivoksella. Sarjan kirjoittajana olen saanut ainutlaatuisen tilaisuuden päästä kurkistamaan nivoslaisten arkeen.

Kuvassa kesätyötekijä Henriikka

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.